تمرین بدون مربی از من یک مربی ملی ساخت
گفت وگو |
مریم جعفری-گلستان مهد ورزشکاران نامدار و قهرمان است. تعدادی از این ورزشکاران با تمام کم و کاستی ها به جایگاه واقعی خود رسیده و تعداد دیگری از آن ها به دلیل عدم زیرساخت های کافی و نبود حمایت های مالی فرصت های زیادی را برای درخشیدن در مجامع ملی و بین المللی از دست داده اند. والیبال، بسکتبال، کبدی، سوارکاری و کشتی جزو ورزش هایی است که گلستانی ها در آن ها حرف های زیادی برای گفتن دارند و بارها قدرت و شایستگی خود را در مسابقات بین المللی و کشوری ثابت کرده اند. اما این روزها یکی دیگر از ورزشکاران گلستانی، در رشته ورزشی دیگری برای این خطه افتخار آفرینی کرده است. فرزاد شکوهی که سال هاست در ورزش اسکواش برای گلستان افتخارات و مقام های زیادی کسب کرده، اکنون در قالب مربی تیم ملی نوجوانان شایستگی خود را به جامعه ورزشی کشور نشان می دهد.وی که تجربه حضور و مقام آوری در مسابقات بسیاری را داشته و نخستین اسکواش بازی است که به طور همزمان در تیم های ملی جوانان و بزرگسالان بازی کرده، اکنون در سن 26 سالگی به عنوان مربی تیم ملی نوجوانان کشور انتخاب شده تا با استفاده از تجریبات ارزشمند خود در هدایت این تیم افتخارآفرینی های دیگری را در حوزه مربیگری به کارنامه درخشان خود اضافه کند.به همین مناسبت خبرنگار گلشن مهر با این جوان گلستانی به گفتگو نشسته که خواندنش خالی از لطف نیست.
برای آشنایی بیشتر مخاطبان با شما، یک بیوگرافی از خودتان بدهید.؟من از سال 1383 ورزش اسکواش را آغاز کرده و به مدت 10 سال عضو ثابت تیم ملی بودم. در این سال ها در مسابقات برون مرزی زیادی، از قبیل مسابقات بین المللی مالزی، قطر، قهرمانی آسیا اردن، کره جنوبی و هند، مسابقات بریتیش جونیور و ... بازی کردم که از سهم من از این مسابقات، قهرمانی و نائب قهرمانی اکثر آن ها بوده است.
در خصوص ورزش اسکواش توضیحاتی بدهید؟.
اسکواش یک ورزش راکتی است که به صورت دو نفره و در بعضی مواقع به صورت چهار نفره برگزار می شود. این ورزش در زمینی که دیوارهای آن شیشه ای هستند برگزار شده و برد در این بازی با کسی است که از مجموع پنج دور، برنده سه دور از بازی باشد. لازم به ذکر است قوانین و روش آسان این بازی یکی از مواردی است که می تواند مردم را ترغیب به یادگیری این ورزش کند.
با توجه به تحرک زیاد، این ورزش چه فوایدی برای سلامتی دارد؟اسکواش کالری سوز ترین ورزش دنیا است و ورزشکار با تنها یک ساعت بازی می تواند 800 کالری بسوزاند که تاثیر زیادی در کاهش وزش دارد.
چطور شد که به عنوان مربی تیم ملی نوجوانان انتخاب شدید؟من در سن 22 سالگی ورزش حرفه ای را کنار گذاشتم و پس از آن مربیگری را آغاز کرده و سپس توانستم مدرک سطح یک جهانی مربیگری را دریافت کنم. انتصاب من به عنوان مربی تیم ملی نوجوانان برای خودم غیرمنتظره و مسرت بخش بود. تمام تلاشم را می کنم که با استفاده از تجربیاتی که این سالها کسب کرده ام زمینه را برای موفقیت و پیشرفت تیم نوجوانان آماده کنم.
پیش بینی می کنید به عنوان مربی تیم ملی با چه چالش هایی روبرو شوید؟تیم ملی نیازمند امکانات زیادی است. کمپ تمرینی و اردوهای آمادگی از نیاز ملی پوشان است که نیازمند سرمایه گذاری بوده و امیدوارم از لحاظ مالی دچار مشکل نشویم. برگزاری اردوهای تمرینی منظم با انگیزه مسابقات هدف می تواند در بهبود عملکرد بازیکنان موثر باشد که امیدوارم در دستور کار مسئولین امر قرار گیرد.
برنامه شما برای مدیریت تیم چیست؟طی دو سال اخیر با توجه به شرایط کرونا، در رده سنی جوانان و نوجوانان مسابقات قهرمانی کشور برگزار نشده است. اولین برنامه ما دریافت مجوز از ستاد کرونا و وزارت ورزش برای ایجاد اردوهای استعدادیابی است تا بیشتر با بازیکن های جدیدتر آشنا شویم و افراد شایسته را با تیم ملی دعوت کنیم.
در حال حاضر جایگاه اسکواش نوجوانان در آسیا کجاست؟در چند سال گذشته با توجه به شرایط نامساعد مالی و شیوع ویروس کرونا تیم ملی نوجوانان در هیچ مسابقه برون مرزی ای شرکت نکرده و این آسیب فراوانی به جایگاه تیم در سطح آسیا زده است. بازیکنان ما در رده سنی جوانان و نوجوانان باید در مسابقات آسیایی شرکت کنند و تجربه لازم را کسب کرده تا در مجامع بین المللی به مدارج بالا دست یابند؛ اما کمبود منابع مالی همواره یک سد بزرگی در مقابل حضور ورزشکاران در میادین بین المللی است که این عدم حضور، جایگاه اسکواش کشور ما را در آسیا پایین آورده است.
با توجه به اینکه در یک مقطع زمانی شما بدون مربی تمرین می کردید، این موضوع در عملکرد شما به عنوان مربی چه تاثیری می گذارد؟تمرین کردن من به تنهایی و بدون مربی با تمام مشقت و سختی هایی که داشت یک اتفاق مثبت نیز بود. این موضوع باعث شد تا با چالش های فراوانی که یک مربی روبرو می شود آشنا شوم و بتوانم مشابه یک مربی حرفه ای برای تمریناتم برنامه ریزی کنم و مطمئناً این اتفاق در سابقه مربی گری من تاثیر مثبتی داشته است.
در این سال ها به عنوان بازیکن اسکواش در سطح استانی و ملی با چه چالش هایی روبرو شده اید؟ بزرگترین مشکلی که ورزشکاران همواره با آن روبرو هستند مشکلات مالی است. هنگامی که شخصی تمام وقت خود را صرف یک ورزش می کند، ضروری است که از جانب دولت حمایت شده تا دغدغه مالی او را از حرفه خود دلسرد نکند. ورزشکاران در کشور ما همیشه از لحاظ مالی و تامین تجهیزات ورزشی دچار مشکل بوده اند. لازم است که سازمان های ذیربط نیازهای حداقلی ورزشکاران را برطرف کرده تا آن ها از پس هزینه های زندگی خود بر آیند.
فکر می کنید حضور ورزشکاران گلستانی به عنوان مربی در سطح ملی، چقدر در توسعه ورزش استان تاثیرگذار خواهد بود؟ما در استان گلستان در رشته اسکواش سرمایه های زیادی داریم که می توانند در قالب داور، مربی و کمک مربی در کنار تیم ملی باشند؛ اما تحقق این امر نیازمند حمایت سازمان ورزش و جوانان است که امیدوارم بستری برای رشد سرمایه های ورزشی استان فراهم کنند. هرچه تعداد ورزشکارانی که از استان به مجامع کشوری راه پیدا کنند بیشتر باشد مسیر توسعه اسکواش و البته ورزش گلستان هموارتر خواهد شد.
برنامه شما برای آینده ورزشی تان چیست؟ آیا بیشتر شدن دغدغه ها شما را از ورزش دور می کند؟من از 9 سالگی اسکواش بازی می کنم و این ورزش بخشی از زندگی من است و هرگز آن را کنار نمی گذارم. البته ورزش حرفه ای را دیگر ادامه نمی دهم اما پیشرفت در مربیگری با علم روز دنیا از برنامه های آینده من خواهد بود و درقالب مربی اسکواش را ادامه خواهم داد.
سخن نهایی؟آرزوی هر ورزشکاری حضور در تیم ملی و مربیگری آن تیم است و من بابت این اتفاق خدا را شاکرم. امیدوارم بتوانم پاسخ اعتمادی که فدراسیون اسکواش به من کرده را به خوبی بدهم و با برنامه های منظم و هدفمند، نوجوانان مستعد را شناسایی کرده و باعث پیشرفت اسکواش باشیم. چرا که آموزش درست نوجوانان تاثیر فراوانی در آینده تیم بزرگسالان خواهد داشت.
برای این جوان ورزشکار گلستانی آرزوی موفقیت در سمت مربیگری تیم ملی نوجوانان را داریم.