نگاهی به تاریخ تاسیس دانشسرای هنر گرگان
گزارش |
1
جمشید کازرونی
دانشسرای گرگان زیر نظر اداره فرهنگ وهنر با مشارکت اداره آموزش و پرورش گرگان با شروع سال تحصیلی مهر ماه سال ۱۳۵۶ شروع بکار کرد و با ابلاغ کتبی آقای لطفی مقدم ریاست محترم اداره فرهنگ و هنر وقت شهرستان گرگان، خانم ظهرابی بعنوان سرپرست و جمشید کازرونی بعنوان معاونت دانشسرای هنر گرگان منصوب شدند و مدتی بعد با ابلاغ کتبی ریاست محترم اداره فرهنگ و هنر شهرستان گرگان آقای عطاالله کاظمیان و خانم غفوریان همکاران ما در اداره فرهنگ و هنر گرگان و تالار فخرالدین اسعد گرگانی بسمت مسئولین امور دفتری دانشسرای هنر گرگان منصوب شدند تا در رابطه با کارهای اداری و دفتری با ما همکاری کنند. در ادامه برای تدریس در رشته موسیقی که باید بصورت تخصصی برای تمرینات و یادگیری دروس موسیقی، هنرجویان گروه موسیقی شهر گرگان دعوت بکار شدند که اسامی آنها بدین ترتیب است.
اساتید بزرگوار و فرهیخته آقایان: محمد جواد داوری،سرپرست گروه و آهنگساز و نوازنده سنتور- بهمن خدا پناهی، نوازنده ویولن- داریوش ابوک، نوازنده ویولن- زنده یاد رضا سرکرده، نوازنده ویولن- یحیی فرخی، نوازنده ویولن- عباس سریانی، نوازنده ویولن- منوچهر دانش، نوازنده تار- محمدحسین، نوازنده فلوت- جمشید داوری، نوازنده تنبک- ناصر صفایی، نوازنده سنتور- زنده یاد تابان، نوازنده قره نی- فرخ تجلی، خواننده
تعداد معلمین:
آقایان شرکت کنندگان در آزمون ورودی تعداد۴۰ الی ۵۰ نفربودند.
از این تعداد نفرات مجموعا: ۳۸ نفر در آزمون ورودی قبول شدند که ۱۴ نفر دختران و تعداد ۱۰ نفر پسران بودند. از طرف هیات فوق الذکر گزینش شدند که بعد از سپری کردن تحصیلات، بعنوان دبیر رشته هنر در مدارس راهنمایی شهرستان گرگان مشغول تدریس شوند. لازمبه ذکر میباشد که قبل از انقلاب اسلامی قرار بود که هنرجویان بعد از فارغ التحصیلی جهت ادامه تحصیل به کشور ایتالیا اعزام شوند که با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران این مسئله منتفی شد. در ابتدای تأسیس دولت آقای مهندس بازرگان ۹ دانشسرای هنر در سراسر کشور منحل شد. اما در گرگان با تلاش و کوشش و پیگیری دکتر محمد علی لطفی مقدم نامه ای به وزارت محترم فرهنگ و هنر دولت مهندس بازرگان نوشته شد و تلاش شد تا کل هنرجویان را در مجموعه ی تحصیلی در تهران گرد آورند تا بتوانند به تحصیلات شان ادامه دهند که بعد از موافقت وزارت متبوع این مهم به انجام رسید و جمعی از هنرجویان با اجازه والدین شأن برای ادامه تحصیل به تهران اعزام شدند. محل ادامه تحصیل هنرجویان هنر از سراسر کشور در منطقه لویزان بود و بچهها در آنجا دارای خوابگاه بودند.
2
لطفی مقدم:
گرگان همواره در فرهنگ و هنر حرف داشت
درباره چگونگی تاسیس دانشسرای هنرگرگان در سال ۱۳۵۶ در گرگان با دکتر محمد علی لطفی مقدم ریاست اسبق اداره فرهنگ و هنر گرگان گفتگو کرده ام. لازم به ذکر است لطفی مقدم سرپرست اداره فرهنگ و هنرگرگان وسپس سرپرست (اداره کل فرهنگ و آموزش عالی استان خراسان بزرگ) در قبل وبعد از انقلاب اسلامی ایران بود. ایشان در حال حاضر بازنشسته است و از طرف جامعه هنری استان خراسان پدر تئاتر خراسان خوانده می شوند.
با سلام و ضمن تشکر از پذیرش گفت و گو تشکیل دانشسرای هنر از چه زمانی در ذهن شما شکل گرفت ؟
سلام و تشکر از لطف شما. باید عرض کنم من پس از انتقال به گرگان و مطالعه در مورد فرهنگ وهنر این شهر بویژه هنر نمایش، همیشه در ذهنم تاسیس دانشکده هنر را داشتم. در آن زمان علاوه برمسئولیتم در اداره فرهنگ وهنرگرگان، در دانشکده کشاورزی چند ساعت تدریس داشتم و برای احداث و تاسیس رشته هنر با مسئولان دانشکده مذاکره داشتم. ولی در نهایت مقدمات تشکیل دانشسرای هنر فراهم شد که در نهایت هنرجویان پس از فراغت از تحصیل بدون کنکور به دانشگاه هنر راه یابند.
چه چالش هایی بر سر راه احداث دانشسرای هنر گرگان وجود داشت ؟آیا گرگان انتخاب اول بود؟
میدانید که همواره بین مدیران شهرستان ساری به عنوان مرکز استان مازندران و شهرستان گرگان همواره رقابت های فرهنگی و هنری بین مدیران شهرستانهای ساری بعنوان ( مرکز استان مازندران) و شهرستان گرگان وجود داشت. گرگان همواره در مقوله فرهنگی و هنری حرفی برای گفتن داشت. فی المثل وزارت فرهنگ و هنر به منظور رونق تئاتر در شش نقطه ایران مرکز آموزش تئاتر دایر کرد که شامل: شیراز، اصفهان، قزوین، کرج، کرمان و گرگان بود. یعنی گرگان از بسیاری استانها بیشتر مطرح بود. این کشمکش که شهرستان ساری (مرکز آموزش تئاتر) نداشت، رقابتی فرهنگی بین ساری (؛مرکز استان مازندران) و شهرستان گرگان که در آن زمان تابع شهرستان ساری بود، وجود داشت و فعالیتهای فراوانی هم شد تا دانشسرای هنر را به ساری ببرند. ولی من( آقای جابر عناصری)را که یکی از معاونان آن زمان ( وزارت فرهنگ و هنر کشور)و از دوستان نزدیک ام بود به گرگان دعوت نمودم و او را قانع کردم که محل دانشسرای هنر در گرگان مناسب است. معیار من برای این انتخاب توانایی های هنری گرگان بود.
آیا معیاری برای انتخاب دانشجو داشتید ؟معیار من داشتن اطلاعات عمومی و قابل قبول بودن شرایط جسمی و ظاهری و درک مقوله هنر و هنرمند بود.
برگزاری آزمون ورودی دانشسرای هنرگرگان چه مشکلاتی داشت ؟
مشکلی نبود. زیرا من از تاسیس مرکز آموزش تئاتر خراسان تجربه خوبی داشتم و بهره داری خوبی از این تجارب داشتم. در مورد همکاری ادارات گرگان اداره آموزش و پرورش گرگان و فرهنگیان قدیمی گرگان مؤثر بودند.
دانشسرای هنر گرگان چرا تعطیل شد ؟ دلیل خاصی داشت؟
من در جریان تعطیلی دانشسرای هنرگرگان نبودم.
کلام آخر
در پایان خوشحالم که با استان شدن شهرستان گرگان بسیاری از امتیازات و داشتههای تبرستان بزرگ به حق خودشان رسیدند. بعد از تالار وحدت، اولین تالار ویژه نمایش در گرگان احداث شد و من با افتخار میگویم که برنامهریزی را طوری انجام دادند که همزمان با اتمام کارهای ساختمانی تالار فخرالدین اسعد گرگان تمام عوامل فنی و تخصصی را برای دوره های عملی به تالار وحدت اعزام کردم. حتی هنرمندان را به استخدام درآورده ام. من از این بابت مورد سوال قرار گرفتم و در پایان باید بگویم که خاطرات شیرینی از خدمت در شهر گرگان دارم و دوستان کارناوال درست کردند و برای ماندن من در گرگان تظاهرات کردند.