خسارت خاموشي ها


تیتر اول |

فاطمه سراواني-  قطع مکرر برق اين روزها در اغلب نقاط استان به طور نامنظم در ساعات پراکنده اي درشبانه روز اتفاق ميفتد و گاهي به چهار ساعت در روز مي‌رسد، اين امر  مي‌تواند آسيب‌هاي جدي و مخربي بر مشاغل مختلف داشته باشد و ضربات مهلکي بر پيکر توليد وارد آورد. نوسانات ناشي از قطع و وصل شدن مکرر برق مي‌تواند به قطعات حساس الکترونيکي آسيب برساند و منجر به خرابي تجهيزات شود. همچنين استهلاک ناشي از نوسانات برق، عمر مفيد ماشين‌آلات و تجهيزات را کاهش و هزينه‌هاي تعمير و نگهداري را افزايش مي‌دهد.  اما آنچه در قطع مکرر برق بيش از همه نگران کننده است، اختلال در فرآيند توليد است. قطع برق مي‌تواند خطوط توليد را متوقف کرده و منجر به کاهش توليد و از دست رفتن زمان و منابع شود. گذشته از اينها در برخي صنايع، مانند صنايع غذايي و دارويي، قطع برق مي‌تواند منجر به فاسد شدن مواد اوليه و محصولات شده و ضايعات را افزايش دهد.

مساله ديگر هزينه برق اضطراري است، استفاده از ژنراتورها و ساير منابع برق اضطراري، هزينه‌هاي سوخت و نگهداري را به همراه دارد.  از همه اينها مهمتر قطع برق، اختلال در خدمات رساني به بيماران، از کار افتادن دستگاه‌هاي حياتي و به خطر افتادن جان بيماران را به دنبال دارد مساله اي که به سادگي نمي توان ناديده گرفت.

از دست رفتن اطلاعات، اختلال در خدمات آنلاين، و آسيب به سرورها و تجهيزات هم در پي قطع برق، آسيب رسان است. قطع مکرر و طولاني برق، يکي از چالش‌هاي مهمي است که بخش کشاورزي را با مشکلات جدي مواجه کرده و ادامه اين روند خسارات قابل توجهي را به بار مي آورد. اين خسارات نه تنها بر درآمد کشاورزان و توليد محصولات کشاورزي تأثير منفي مي‌گذارد، بلکه امنيت غذايي جامعه را نيز تهديد مي‌کند. به عنوان مثال مزارع به سيستم‌هاي آبياري تحت فشار (مانند آبياري قطره‌اي و باراني) وابسته هستند که نيازمند پمپ‌هاي برقي اند. قطع برق، آبياري را مختل کرده و باعث کم‌آبي و خسارت به محصولات  مي‌شود.  سردخانه‌ها براي نگهداري محصولات کشاورزي بعد از برداشت (مانند ميوه‌ها، سبزيجات و محصولات دامي) ضروري هستند. قطع برق، دماي سردخانه را افزايش داده و منجر به فساد و از بين رفتن محصولات نگهداري شده مي‌شود. در دامداري‌ها و مرغداري‌ها، سيستم‌هاي تهويه، گرمايش، سرمايش و روشنايي نقش حياتي در سلامت و توليد دام و طيور دارند. قطع برق باعث ايجاد استرس گرمايي يا سرمايي در دام و طيور، کاهش توليد شير و گوشت، افزايش بيماري‌ها و تلفات مي‌شود. همچنين استخرهاي پرورش ماهي به سيستم‌هاي هوادهي و گردش آب وابسته هستند. قطع برق، سطح اکسيژن آب را کاهش داده و باعث خفگي و مرگ‌ومير ماهي‌ها مي‌شود، گذشته از اين موارد، قطع ناگهاني برق مي‌تواند به تجهيزات الکتريکي و الکترونيکي مورد استفاده در بخش کشاورزي (مانند پمپ‌ها، موتورها، سيستم‌هاي کنترل و دستگاه‌هاي فرآوري) آسيب برساند و هزينه‌هاي تعمير و نگهداري را افزايش دهد. حال که عدم قطع برق به دليل آنچه ناترازي مي خوانند اجتناب ناپذير است لااقل مسوولان به دنبال راهکارهاي کاهش آسيب ها و خسارات باشند و در اين مورد با کارشناسان و متخصصان مشورت کنند.

با توجه به اهميت موضوع، لازم است شرکت‌ توزيع برق، برنامه‌هاي مدون و دقيقي براي کاهش قطعي برق و اطلاع‌رساني به موقع به کسب‌وکارها داشته باشد. همچنين، کسب‌وکارها بايد با برنامه‌ريزي و اتخاذ تدابير مناسب، خود را در برابر آسيب‌هاي ناشي از قطع برق محافظت کنند.