نگاهي به يادداشت نخست روزنامه گلشن مهر شنبه با عنوان تنوع اقتصادي کليد توسعه پايدار گلستان چرا مشکلات حل نمي شود ؟
پیام شهروندان |
فرشاد مهراني
درود. مطالب بسيار عاليست و مشخصا به مشکلات حاد استان اشاره شده است. نکته قابل توجه در اين مطالب وزين اينست که همه مسئولين و صاحب نظران با اين مشکلات کم و بيش آشنا هستند و حتي راه حل ها را هم به طور نسبي مي دانند. خيلي از اين راه حل ها مي تواند با کمي درايت و هوش اقتصادي با بودجه اي اندک و يا بدون بودجه دولتي و تامين هزينه ها از بخش هاي ديگر اجرا شود.
بسيار خوب ! پس چرا کاري انجام نمي شود ؟
مثلا ايجاد تنوع در فعاليت هاي اقتصادي استان گلستان که مي شود در چندين بخش آن را فعال نمود و سبدي از فعاليت هاي اقتصادي ايجاد کرد تا اقتصاد استان به طور صرف وابسته به يک صنعت خاص نباشد.
زير ساخت هاي اين بحث هم به طور نسبي ايجاد شده. مثلا بيش از 1000 کارخانه در استان ايجاد شده که بخش اعظمي از آن يا زير ظرفيت کار مي کند يا تعطيل است. يعني سرمايه گذاري انجام شده، ولي سرمايه بلااستفاده است !
خوب! چرا اداره کل صمت براي فعال سازي اين کارخانه ها که در صورت فعاليت درست مي توانند کفه ترازو را به سمت صنعت سنگين کنند و صنايع جديدي را هم متولد سازند کاري انجام نمي دهد. در حالي که فعال سازي بخشي از اين صنايع با بودجه هاي اندک قابل اجراست و با فعال سازي چند مجموعه مي شود چند کارخانه ديگر را هم در کنار آنها و بدون تخصيص بودجه فعال کرد.
خوب چرا کاري انجام نمي شود ؟
مطالبي که حضرتعالي و همکاران محترمتان به درستي و با شيوايي تمام قلم مي زنيد به راحتي و با شروع کار از يک گوشه و به آرامي قابل اجراست که در طول زمان سرعت لازم را به دست مي آورد .
کجاي کار معيوب است که هر 4 سال مسئولان عوض مي شوند، دولت ها عوض مي شوند، جناح ها عوض مي شوند، اما مشکلات و موضوعات آنها نه تنها عوض نمي شوند که حاد تر هم مي شوند ؟
به نظر بنده در کنار بحث بودجه که بحث مهمي هم هست مباحثي مثل عدم تخصص مديران، بوروکراسي اداري بي دليل که حتي خود مديران هم نمي دانند که چرا بايد فلان کار را انجام بدهند و يا ندهند، عدم پاسخگويي مديران در مقابل عملکرد، عدم وجود يک سيستم نظارتي قدرتمند براي ارزيابي عملکرد مديران به صورت سه ماهه، عدم وجود يک برنامه اجرايي مشخص براي هر اداره کل که به تاييد استانداري رسيده باشد و پيگيري روند اجراي کار توسط استانداري، عدم وجود نرم افزارهاي کنترل عملکرد لحظه اي براي نظارت بر اجراي پروژه ها و .... و از همه مهمتر عدم وجود انگيزه لازم در مسئولين و کارکنان سازمان هاي دولتي باعث وجود چنين وضعي در استان گلستان و کشور است .
عرض مي کنم که هيچ تغيير قابل توجهي در وضعيت اقتصادي استان پيش نخواهد آمد اگر تغييرات بنيادي در سيستم برنامه ريزي، عملکرد و نظارت بر عملکرد و پاسخگو کردن مديران اجرايي ايجاد نشود. گواهي عرايض بنده هم وضعيت اقتصادي و ... استان گلستان ظرف 20 سال گذشته است که به جاي پيشرفت پسرفت هم داشته است .
بنده به اين نتيجه رسيده ام که هر کاري را بدون تکيه بر دولت و فقط با تکيه بر توانمندي خودم و بخش خصوصي انجام بدهم . آنوقت احتمال اينکه نتيجه اي حاصل شود بيشتر است. در اين مسير فقط از مديران دولتي مي خواهم که چوب لاي چرخ ما نکنند و اگر مي توانند فرآيند کار را تسهيل کنند که وقت ما در هزار توي فرآيندهاي اداري بي معني هدر نرود .
عذر تقصير دارم که قلم بنده، شيوايي قلم حضرتعالي را ندارد .
مخاطب گلشن مهر