کشاورزان قرباني بازاريابي سنتي
تیتر اول |
فاطمه سراواني- گلستان، با خاک حاصلخيز و دستان پرتوان کشاورزانش، سفره رنگيني از محصولات کشاورزي را پيش روي کشور گسترانده است. اما اين سفره، آنگونه که بايد، کام کشاورزان را شيرين نميکند. چالشهاي بازاريابي محصولات کشاورزي در گلستان، داستاني پر غصه از فرصتهاي از دست رفته و اميدهاي خزانزده است. کشاورز، با بذرافشاني عشق و اميد، دل خاک را ميشکافد و محصولي ميروياند که نه تنها قوت لايموت خود، بلکه رزق و روزي هموطنانش را نيز تامين ميکند. اما در پيچ و خم بازار، اين زحمت و تلاش، اغلب ناديده گرفته ميشود. نبود بازارهاي مدرن و مجهز، اولين سد در راه رونق کشاورزي استان است. بازارهايي که قرار بود محل تلاقي توليدکننده و مصرفکننده باشند، به جولانگاه واسطههايي بدل شدهاند که با کمترين زحمت، بيشترين سود را به جيب ميزنند. کشاورز، ناگزير از فروش محصولش به دلالان با قيمتهاي ناچيز است و مصرفکننده، مجبور به پرداخت بهايي گزاف. اين چرخه معيوب، جز نااميدي و دلسردي براي کشاورزان، حاصلي ندارد. در دنياي رقابتي امروز، بستهبندي، شناسنامه محصول است. اما دريغ که محصولات کشاورزي گلستان، اغلب در بستهبنديهاي نامناسب و بيهويت عرضه ميشوند. اين بيتوجهي، نه تنها ماندگاري محصولات را کاهش ميدهد، بلکه فرصتهاي طلايي صادرات را نيز از بين ميبرد. تصور کنيد توت فرنگي سرخ گلستان، در جعبهاي شکيل و چشمنواز، ميهمان بازارهاي جهاني شود. چه سود سرشاري عايد کشاورزان خواهد شد!
کمبود صنايع فرآوري نيز زخم کهنهاي بر پيکر کشاورزي گلستان است. بيشتر محصولات، به صورت خام به فروش ميرسند و ارزش افزوده کمتري عايد توليدکنندگان ميشود. اگر کارخانههاي فرآوري در استان توسعه يابند، ميتوان محصولات کشاورزي را به فرآوردههاي با ارزش افزوده بالا تبديل کرد و ضمن ايجاد اشتغال، سود بيشتري نصيب کشاورزان نمود. واردات بيرويه محصولات کشاورزي مشابه، زخمي ديگر بر دل کشاورزان گلستاني است. اين رقابت ناعادلانه، در شرايطي که توليدکنندگان داخلي با مشکلات متعددي دست و پنجه نرم ميکنند، کمر آنها را خم ميکند.
و اما چه مي توان کرد؟
براي رهايي از اين چالشها، نيازمند تغيير نگرش و رويکردي جامع هستيم، بايد بازارهايي ايجاد کنيم که کشاورزان بتوانند محصولات خود را به صورت مستقيم و بدون واسطه عرضه کنند. همچنين با ارائه تسهيلات و مشوقهاي لازم، زمينه را براي توسعه صنايع فرآوري در استان فراهم کنيم، کشاورزان را با شيوههاي نوين بازاريابي آشنا کنيم و مهارتهاي لازم را به آنها آموزش دهيم، با نظارت دقيق بر زنجيره تامين، از اجحاف واسطهها جلوگيري کنيم و با ايجاد پلتفرمهاي آنلاين، کشاورزان را به بازار جهاني متصل کنيم. به اميد آن روز که دغدغههاي معيشتي از چهره کشاورزان گلستاني رخت بربندد و لبخند رضايت، جايگزين نگرانيهاي امروز شود. روزي که کشاورزي نه فقط يک شغل، بلکه نمادي از افتخار و تعلق خاطر براي هر گلستاني باشد. با همت و همدلي ميتوانيم، بذر اميد را در دلهاي کشاورزان بکاريم و با رفع چالشهاي بازاريابي، رونقي دوباره به سفرههاي اين قشر تلاشگر و همه ي مردم هديه دهيم. باشد که گلستان، همچنان نگين درخشان کشاورزي ايران باقي بماند.